Steeds opnieuw gaan we in ons hoofd op zoek naar antwoorden. Zo hebben we het tenslotte ook geleerd. Al in het basisonderwijs leren we het af om naar ons gevoel te luisteren en vrij en blij te zijn. Als kind moeten we al allerlei kennis leren en moeten we voldoen aan eisen van buitenaf die bepalen of we ‘goed’ zijn of niet. 

Vaak worden dingen tegen ons gezegd als “doe nou maar gewoon” “Doe eens rustig” “Dat is nog te moeilijk voor jou”. Opmerkingen die onbedoeld en onbewust overtuigingen en emoties bij ons losmaken. Want een kind dat bijvoorbeeld van nature heel onbevangen en enthousiast is, ontvangt wellicht de boodschap dat wie hij werkelijk is niet oke is. En als hij dat maar vaak genoeg hoort, kan het onbewuste besluit ontstaan om te veranderingen in een rustige jongen, die hij eigenlijk niet is.

Gedurende ons leven komen we volop van dit soort situaties tegen die ons vormen tot wie we vandaag de dag zijn. Ongemerkt nemen we allerlei overtuigingen van anderen over die we eigen maken, hebben we emoties, die er op dat moment niet mogen of kunnen zijn, diep weggestopt en hebben we overlevingsstrategieën opgebouwd ontstaan door onveiligheid of trauma’s die we ervaren hebben en niet verwerkt hebben. 

Iedere keer dat we dat doen, bouwen we een muurtje heen om wie we werkelijk zijn en gaan we ander gedrag vertonen dan we diep van binnen werkelijk willen. Alles om jezelf te beschermen tegen het opnieuw ervaren van de pijn van ooit. Gevolg is echter dat je ook ver weg komt te staan van wat jou echt gelukkig maakt, van waar jij vreugde aan beleeft en van jouw verlangens. 

Je bent gaan óverleven in plaats van werkelijk te leven en op een dag besef je dat je niet het leven leidt dat je werkelijk zou willen. Voor de één is dit duidelijker dan voor de ander, maar diep van binnen weet je het. Er zijn dingen in je leven die niet zijn zoals jou gelukkig maakt. Je werk, de liefde, je financiën, je sociale contacten, hoe je je voelt enz.
En zelfs als dit alles is zoals je je voorgesteld had en je volgens zoveel anderen niets te klagen zou mogen hebben (weer zo’n belemmerende aangeleerde overtuiging), kun je van binnen een verlangen naar meer, naar anders, voelen. 

De weg naar je geluk, vreugde en voldoening zit hem in de laagjes die je om je werkelijke zelf heen gebouwd hebt. De laagjes van al je denken, de overtuigingen, de afgesplitste emoties, de onverwerkte trauma’s, de delen van jezelf die je in het donker gezet hebt en nog zoveel meer. Die je krampachtig vasthoudt omdat jouw systeem nog steeds denkt dat je klein en kwetsbaar bent en niet opgewassen bent tegen de grote ‘boze’ buitenwereld. Maar nee, je bent ondertussen volwassen en via het verlangen dat je diep van binnen voelt, laat jouw werkelijke zelf je weten, dat je er klaar voor bent om de laagjes los te gaan laten. En te gaan ontdekken dat de werkelijke antwoorden niet in je denken te vinden zijn, maar in je zijn, in je diep van binnen weten.

Dit loslaten is niet iets wat je zomaar even doet, dat kost tijd en gaat in stapjes, maar het is makkelijker dan je denkt of bang voor bent. Het begint met het besluit dat je het voortaan anders gaat doen en dat je openstaat voor hulp van anderen om jou te helpen de verandering in jezelf te vinden. Je bent het waard!

 

De weg naar je geluk, vreugde en voldoening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *